Jako producent folii do sianokiszonki AgroWrap, pragniemy aby każdy klient był zadowolony z jakości naszych produktów. Dlatego przygotowaliśmy odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania ze strony naszych Klientów dotyczące folii do sianokiszonki, sposobu owijania balotów, oraz problemach podczas jej użytkowania.
Folia do siankiszonki - dlaczego warto jej używać
Folia do sianokiszonki to specjalistyczna folia stretch wykorzystywana w branży rolniczej podczas owijania balotów. Specjalne właściwości sprawiają, że bela po owinięciu chroniona jest przed promieniami słonecznymi (UV), wpływem niskich temperatur, a także skutecznie odcina dostęp tlenu. Dzięki temu mamy pewność, że proces fermentacyjny zachodzi prawidłowo i uzyskamy wysokiej jakości paszę dla bydła.
Warto zaznaczyć, że dzięki owijaniu beli folią do sianokiszonki, łatwiej jest nam przetransportować nadmiar kiszonki, co w przypadku silosu lub pryzmy nie jest możliwe.
Jakiej folii rolniczej najlepiej używać?
Obecnie na rynku, możemy spotkać się z wieloma rodzajami folii do owijania bel. Na pierwszy rzut oka wszystkie mogą wydawać się takie same. Niekoniecznie taki jest. Jeśli szukamy bardzo dobrej folii do sianokiszonki, warto zwrócić uwagę na takie rzeczy jak:
- Odporność na zrywanie – wysokiej jakości folia nie będzie zrywać się w momencie jej naciągania, a także w trakcie owijania beli. Dzięki temu proces owijania przebiega płynie i szybko,
- Odporność na przebicie – folia w momencie owijania, jak i zrzucania z owijarki narażona jest na przebicie. Warto sprawdzić ile warstw posiada folia, której używamy. Na rynku obecnie dostępne są folie 3, 5 oraz 7-warstwowe,
- Kleistość folii – dzięki odpowiedniej kleistości, mamy pewność, że bela jest szczelnie owinięta i nie dostanie się do niej powietrze,
- Odporność na promieniowanie UV – stabilizator UV to jeden z podstawowych czynników folii do sianokiszonki. Dzięki wysokiej odporności na promieniowanie słoneczne, mamy pewność że folia nie traci swoich właściwości a proces kiszenia zachodzi prawidłowo,
- Kolor (brak transparentności) – wysokiej jakości folia do kiszonki powinna być w jednolitym nietransparentnym kolorze. Brak przezroczystości daje nam pewność że folia posiada równomiernie rozprowadzony stabilizator UV. Dodatkowo bela jest mniej narażona na atak ze strony dzikich zwierząt gdyż nie widzą co znajduje się w środku,
- Ilość warstw w folii – na rynku obecnie dostępne są folie 3, 5 oraz 7-warstwowe. Większa ilość warstw w folii, zwiększa odporność na zerwanie oraz przebicie. Dodatkowo folia lepiej sprawdza się na każdego rodzaju owijarkach a także prasoowijarkach,
Więcej informacji na temat doboru folii do sianokiszonki znajdą Państwo klikając tutaj: FOLIA DO SIANOKISZONKI
Sianokiszonka wysokiej jakości – wskazówka
Aby uzyskać wysokiej jakości sianokiszonkę, należy spełnić dość istotne wymagania:
- Odpowiedni moment koszenia trawy – ma to związek z koncentracją cukru w roślinach, dlatego zaleca się koszenie w godzinach około południa lub popołudniowych. Należy unikać koszenia wieczorową porą ze względu na wysoką wilgotność.
- Odpowiednie uformowanie beli – po skoszeniu trawy, należy wstępnie ją podsuszyć (od 30% do 60%), pamiętając że podsuszanie wpływa zwiększenie się masy suchej która zapewnia dobrą fermentację. Dodatkowo należy pamiętać że pokos powinien być jednolity pod względem rozmiarów i gęstości dzięki czemu łatwiej będzie nam w uzyskaniu odpowiedniego kształtu beli i zachowania go. Pamiętajmy że tylko odpowiednio uformowane bele mogą być przechowywane w 3 warstwach.
- Prawidłowe owijanie balotu – pamiętajmy że przed rozpoczęciem owijania należy zapoznać się z instrukcją obsługi posiadanej owijarki oraz używanej folii do owijania balotów. Ze względu na dużą lepkość folii, wałek napinający musi być regularnie czyszczony. Nie zaleca się stosowania do czyszczenia agresywnych rozpuszczalników. Zużycie lub niewystarczające smarowanie mogą prowadzić do nadmiernego naciągnięcia (przeciągnięcia) folii. Należy zwrócić szczególną uwagę na takie czynności jak:
– Starannie oczyścić rolki naciągu wstępnego z pozostałości wszelkich substancji (resztek kleju, kurzu itp.),
– Unikać obić, uszkodzeń mechanicznych podczas przenoszenia i montowania rolki z folią na owijarce lub prasoowijarce,
– Odpowiednio założyć rolkę folii na maszynę tak aby warstwa klejąca przylegała do sianokiszonki (sprawdź po której stronie jest warstwa klejąca),
– Zaleca się 6 – krotne owinięcie folią beli. Każda kolejna warstwa folii, powinna zachodzić od 50% do 55 % szerokości na poprzednie warstwy folii,
– Naciąg folii do owijania beli powinien wynosić 70%.
Odpowiednie przechowywanie beli
UWAGA!!!
W przypadku konieczności przemieszczenia owiniętych bel należy robić to ostrożnie, aby uniknąć uszkodzenia folii do sianokiszonki. Do przemieszczania należy używać podnośników przeznaczonych do tego celu. Przed użyciem należy oczyścić uchwyt podnośnika i sprawdzić, czy nie znajdują się na nim ostre krawędzie mogące przebić folię. Pamiętajmy, że proces fermentacji zaczyna się niemal natychmiast po owinięciu, dlatego najlepiej owijać bele w miejscu składowania.
Należy pamiętać aby składować bele zgodnie z zaleceniami gdyż najczęstszą przyczyną psucia się plonów jest nieprawidłowe ich przechowywanie.
Dlatego pamiętajmy aby:
- Bele należy przechowywać z daleka od środków chemicznych. Nawozy, pestycydy, oleje mineralne i rozpuszczalniki przyspieszają rozkład folii. Należy bezwzględnie unikać kontaktu tych chemikaliów z folią,
- Podłoże, na którym bele będą złożone, powinno być równe, suche, sucha i pozbawiona przedmiotów mogących uszkodzić folię. Nie powinno się składować beli na paletach,
- Bele które zostały owinięte powinny być układane w stosy dołem/górą do podłoża. Pamiętajmy aby uniknąć zdeformowaniu, należy ograniczyć ilość warstw na belach.
- Należy pamiętać aby unikać składowania beli pod drzewami ze względu na możliwość uszkodzenia przez ptaki. Dodatkowo nie powinno pozostawiać beli zbyt długo na polu, gdyż może być narażona na uszkodzenia przez ptaki jak i dziką zwierzynę.
Dobór koloru folii do sianokiszonki
Jakiego koloru folii użyć? Jaśniejsze kolory efektywniej odbijają ciepło, mogą redukować straty suchej masy i rozwój mikroorganizmów w kiszonce. Różnica temperatur powierzchni jasnej i czarnej folii może wynosić ponad 30°C w słoneczny dzień.